Velik napredek na področju digitalizacije pravosodja v času slovenskega predsedovanja Svetu EU
Galerija slik
Video
Zdaj se predvaja
konkretno
Izberi seznam predvajanja:

Pravosodni ministri držav članic EU so na zadnjem zasedanju Sveta EU za pravosodje in notranje zadeve v času slovenskega predsedovanja razpravljali o digitalizaciji pravosodnega sodelovanja, varovanju temeljnih pravic, ter delovanju sodišč in sodni presoji ukrepov med pandemijo covida-19.


Minister Marjan Dikaučič:

Dosegli smo velik napredek,  še posebej na področju digitalizacije pravosodja, med drugim začasni dogovor z Evropskim parlamentom glede uredbe e-CODEX, ki bo izboljšal digitalizacijo čezmejnega pravosodnega komuniciranja in olajšal dostop do sodnega varstva za državljane in podjetja.

Slovensko predsedstvo je Svet EU seznanilo s trenutnim stanjem pogajanj za pristop EU k Evropski konvenciji o človekovih pravicah. Bistven prispevek k napredku pogajanj je tudi prednostna naloga našega predsedstva, saj bo pristop znatno okrepil potrebno skladnost standardov človekovih pravic po vsej Evropi in prispeval k razvoju ustrezne sodne prakse obeh evropskih sodišč.

Med razpravo o vladavini prava na Svetu za splošne zadeve 19. oktobra je bilo izpostavljeno posebno vprašanje vpliva pandemije covida-19 na pravosodje, zato so na današnjem zasedanju ministri govorili o pridobljenih izkušnjah pri delovanju sodišč in sodni presoji ukrepov, ki jo jih države članice uvajale za zajezitev pandemije. Države so poročale o pridobljenih izkušnjah in najboljših praksah za soočanje s temi izzivi, s posebnim poudarkom na tem, da sodišča še naprej igrajo ključno vlogo pri varovanju vladavine prava.

Slovensko predsedstvo je delegacije obvestilo tudi o poteku pogajanj z Evropskim parlamentom o predlogu uredbe o e-dokazih. Gre za zelo zahtevna pogajanja, ki so trenutno nekoliko zastala zaradi različnih stališč obeh sozakonodajalcev, predvsem glede pravil o sistemu obveščanja. Kljub temu v tesnem sodelovanju s prihajajočim francoskim predsedstvom še vedno intenzivno razpravljamo s pogajalsko skupino Evropskega parlamenta o različnih načinih pristopa k odprtim vprašanjem, da bosta Svet in Parlament v prihodnje lahko dosegla dogovor.

V nadaljevanju je Evropska komisija Svetu predstavila paket novih zakonodajnih predlogov s področja digitalizacije pravosodnega sodelovanja. Sveženj vključuje horizontalni instrument za digitalizacijo pravosodja, pravila za ravnanje Eurojusta z informacijami o zadevah, povezanih s terorizmom, ter izboljšanje digitalnega okvira za skupne preiskovalne skupine.

Na delovnem kosilu so ministri razpravljali o izzivih, povezanih z bojem proti sovražnemu govoru in dejanjem iz sovraštva, dobrih praksah glede povečanja števila prijav tovrstnih dejanj, ter ukrepih za pomoč žrtvam. Razpravljali so tudi o različnih praksah učinkovitega sodelovanja s civilno družbo in IT podjetji za spodbujanje prijav in podpore žrtvam. Poleg tega je Komisija Svet seznanila z novimi pobudami, med katerimi je tudi predlog za razširitev seznama kaznivih dejanj EU na kazniva dejanja iz sovraštva in sovražni govor, ki bo obravnavan v času francoskega predsedovanja.

Eden od pomembnejših rezultatov današnjega zasednja je zaključek pogajanj, da bo lahko EU v bodoče pristopila k Haaški konvenciji o priznavanju in izvrševanju tujih sodnih odločb v civilnih ali gospodarskih zadevah. »To bo povečalo dostop do pravnega varstva za podjetja in državljane EU, ter povečalo pravno varnost v mednarodni trgovini in naložbah,« je povedal minister Dikaučič.

Slike članka
Zadnje objave
Na slovenskem paviljonu poslovni forum "Green Star"
Ministrstvo za javno upravo podelilo priznanja CAF za leto 2021
Članstvo Konkretno - postani Konkretno politični partner
Podpisan Memorandum o soglasju glede sheme financiranja študija na College of Europe
Dnevi slovenske logistike na Expu 2020
Najbolj obiskano
1
Podpisan Memorandum o soglasju glede sheme financiranja študija na College of Europe
2
Članstvo Konkretno - postani Konkretno politični partner
3
Stranka Konkretno s konkretnim podmladkom 
4
Dosežki slovenskega predsedovanja Svetu EU na področju pravosodja
5
Dnevi slovenske logistike na Expu 2020
Sorodne vsebine
Minister Marjan Dikaučič: Dobre kocke v prave roke
Sprejet Zakon o spremembah in dopolnitvah Zakona o sodnih taksah
Tesnejše sodelovanje med EU in ZDA bo prispevalo k večji varnosti v EU in svetu
Državni sekretar Zlatko Ratej na vladnem obisku Gorenjske regije
Ne zamujajte, naročite se na Konkretno
Da boste vedno vedeli kje in kaj se Konkretno dogaja