Uradno odprtje slovenskega paviljona na Expu 2020
Galerija slik
Video
Zdaj se predvaja
konkretno
Izberi seznam predvajanja:
Konkretno na Expu

V začetku oktobra je minister Zdravko Počivalšek v družbi slovenskih gospodarstvenikov odprl tudi prvega od poslovnih forumov


Na težko pričakovanem Expu 2020, ki je vrata za obiskovalce odprl oktobra in jih v prvem dnevu gostil skoraj 60.000, je bil že naslednji dan pomemben dan za Slovenijo, saj se je na njem začel bogat poslovni program, na krajši slovesnosti pa so naznanili tudi uradno odprtje paviljona. Minister Zdravko Počivalšek je ob tem izrazil prepričanje, da bo slovenska predstavitev na Expu 2020 odprla vrata intenzivnejši blagovni menjavi med Slovenijo in Združenimi arabskimi emirati in večji prepoznavnosti naše države na hitrorastočih trgih v zalivu.

				Foto: Spirit Slovenija			Foto: Spirit Slovenija
Poslovni program na slovenskem paviljonu bo obsegal 11 delegacij in prav toliko poslovnih forumov. Slovenija načrtuje tudi več strokovnih dogodkov, ki bodo gostili slovenske in tuje strokovnjake. Vrhunec poslovnega dogajanja pa se bo zgodil v času slovenskega nacionalnega dne na Expu, ki bo 8. februarja letos. Takrat bo Slovenija gostila poslovno konferenco in osrednjo turistično predstavitev, ki jo pripravljal Slovenska turistična organizacija.

Prva delegacija je s področja biodiverzitete in zelenega gospodarstva. Na poslovnem forumu se je predstavilo 20 slovenskih podjetij, ki so predstavila konkretne primere prehoda v brezogljično gospodarstvo in trajnostno naravnane proizvode.

Minister Počivalšek je na odprtju foruma poudaril:

Slovenija je na dialog o zelenem prehodu dobro pripravljena. Imamo znanje, imamo močno raziskovalno dejavnost, imamo odlične šole, imamo prebojna podjetja, imamo vrhunsko kulturo in šampionske športnike. In – imamo zeleno srce. To je tisto, kar nas dela drugačne in nam vliva nenehno voljo za to, da iščemo rešitve, ki bodo hkrati omogočale blaginjo in razvoj ter ohranjale naravno okolje.

Po ministrovih besedah je trajnost bistvo ekonomije prihodnosti. Vsaj ustvarjalni proces pa mora biti nastavljen v smeri ohranjanja okolja.

Generalni komisar Slovenije za Expo Matic Volk je povedal, da je Slovenija prva država na svetu, ki je pridobila naziv zelena turistična destinacija. »Naš paviljon na Expu simbolizira zeleno srce Evrope in nagovarja obiskovalce z zgodbami, ki govorijo o edinstvenem prepletu neokrnjene narave, znanja, inovacij in prebojnega gospodarstva.«

				Foto: Spirit Slovenija			Foto: Spirit Slovenija

Poslovni forum, ki sta ga organizirali javna agencija Spirit Slovenija in SRIP Krožno gospodarstvo, ki deluje pod okriljem Štajerske gospodarske zbornice, je vzbudil precejšnje zanimanje poslovne javnosti iz drugih držav, tako so se ga udeležili visoki predstavniki Portugalske, Finske, Malezije in Latvije.

Popoldanskega odprtja slovenskega paviljona se je udeležilo veliko gostov iz Slovenije in drugih držav, ki so se udeležili vodenega ogleda paviljona in sprejema v Slovenskem poslovnem središču, ki zavzema celotno drugo nadstropje paviljona.

				Foto: Spirit Slovenija			Foto: Spirit Slovenija

Minister Počivalšek je na odprtju izpostavil, da »smo prepoznali številne možnosti za nadaljnje sodelovanje Slovenije z Združenimi arabskimi emirati in širšo mednarodno skupnostjo. Temu lahko izjemno pripomore predstavitev Slovenije na razstavi Expu 2020 kot ena izmed pomembnejših priložnosti, kjer bomo svetovni javnosti pokazali naše znanje, inovativnost ter energijo«.

Generalni komisar Volk pa je dodal:

Prepričan sem, da naš paviljon ni in ne bo samo lepa lupina, ampak, da se bomo svetu predstavili s kvalitetnim programom in interaktivnimi vsebinami. Pred nami je intenzivnih, vendar zanimivih in še kako pomembnih 6 mesecev. Ne bom govoril o tem kaj bo po Expu, trenutno je pomembno to, da se izkoristi neverjetna priložnost, ki nam je dana in da vsi skupaj kar se da dobro predstavljamo barve Slovenije.

Ob robu dogajanja na slovenskem paviljonu pa se je slovenska delegacija pod vodstvom ministra Zdravka Počivalška srečala tudi z visokimi predstavniki nekaterih držav, ki sodelujejo na Expu 2020. 

Slike članka
Zadnje objave
V Konkretno podpiramo spodbujanje podjetnosti med mladimi
30 mio evrov letno za športno infrastrukturo
Zaključek svetovne razstave Expo 2020 v Dubaju in s tem največje poslovne predstavitve Slovenije v vsej njeni zgodovini
Ministrica Kustec na delovnem obisku v Ormožu, Ljutomeru in Radencih
Država se mora zavzemati za enakomeren razvoj vseh slovenskih regij
Najbolj obiskano
1
Članstvo Konkretno - postani Konkretno politični partner
2
Na slovenskem paviljonu v Dubaju poslovni forum Slovenske logistike
3
Dnevi slovenske logistike na Expu 2020
4
Zdravko Počivalšek
5
Poslovni forum jugovzhodne Slovenije na slovenskem paviljonu v Dubaju
Ne zamujajte, naročite se na Konkretno
Da boste vedno vedeli kje in kaj se Konkretno dogaja