Spoznajte slovenski paviljon v Dubaju
Galerija slik
Video
Zdaj se predvaja
konkretno
Izberi seznam predvajanja:
Konkretno na Expu

Slovenija se v Dubaju predstavlja z geslom Slovenia. Green and Smart Experience, s čimer poudarjamo trajnostno, sodobno in ustvarjalno plat našega značaja. Svetovno javnost bomo nagovorili z zgodbami, ki govorijo o edinstvenem prepletu neokrnjene narave, znanja, inovacij in prebojnega gospodarstva.

Slovenija bo v Dubaju simbolizirala zeleno srce Evrope in obiskovalce nagovorila z avtentičnimi podobami in vrhunskimi multimedijskimi predstavitvami, ki jih bodo za nekaj časa predstavile v tiste kotičke naše dežele, na katere smo še posebej ponosni. Na vsakem koraku jim bomo ponudili dobre razloge za odkrivanje Slovenije in delitev sporočil, ki bodo svet prihodnosti zagotovo spreminjale na bolje.

  • 1550 m2 razstavnih površin
  • 8. februar 2022 - Slovenski dan na Expo2020
  • 11 tematskih tednov posebnih slovenskih doživetij
  • edinstveni 360° video projekciji slovenskih ikon naravne in kulturne dediščine in prebojnih rešitev slovenskega gospodarstva
  • 45+ dogodkov, namenjenih promociji slovenskega znanja in priložnosti za sodelovanj
  • 25+ milijonov obiskovalcev pričakujejo organizatorji

Zgodba slovenskega paviljona

Slovenski paviljon, čigar ideja je nastala v arhitekturnem studiu Magnet design in je avtorsko delo arhitektov Roberta Kluna, Sandija Pirša in sodelavcev, je bil izbran aprila 2019 na natečaju, ki ga je vodilo Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo. Ponazarja lebdečo zeleno oazo na vodni gladini, s čimer je avtor paviljona želel izpostaviti slovensko modrost, inovativnost in energijo. Paviljon pa prepričal samo organizatorje slovenskega udeležbe na EXPO 2020, deležen je bil tudi pozornosti mednarodne arhitekturne javnosti in med drugim oktobra 2019 prejel posebno omembo v kategoriji razstavnih prostorov na Architecture Masterprize. Paviljon je postavljen na 1550 m2 velikem razstavnem prostoru v tematskem sklopu trajnost, in se ponaša z odlično lego, saj stoji v neposredni bližini enega od treh vhodov na razstavo EXPO 2020.

				Foto: Spirit Slovenija			Foto: Spirit Slovenija

V paviljonu so izpostavljeni trije elementi, ki Slovenijo najbolj zaznamujejo: voda, ki je vir življenja, vitalnosti, pretok materialov in idej; narava, ki povezuje zemljo z univerzumom, znanjem in inovativnostjo ter predstavlja zeleno in čisto srce Slovenije ter inovativnost, ki jo na paviljonu predstavlja ogromen leseni senčnik, naš ščit in zavetje, ki je po svoji konstrukciji in izvedbi pravi tehnološki izum z močno slovensko identiteto. V konstrukciji paviljona so inovativno uporabljeni elementi, ki so montažni, trajnostni in razgradljivi: kovina, steklo, les in kamen.

				Foto: Spirit Slovenija			Foto: Spirit Slovenija

Privlačno zasnovana zunanjost paviljona ponazarja slovenski gozd. Po obodu objekta iz lesene konstrukcije je nameščeno rastlinje, ki bo v času razstave s pomočjo inovativne tehnologije, plodu slovenskega znanja, ves čas ustrezno hlajeno ter vlaženo in bo tako obiskovalcem ponujalo blagodejno osvežitev. Inovativnost slovenskega gospodarstva predstavlja kot sito oblikovana streha objekta iz slovenskega lesa. Idejo zanjo je avtor črpal iz lesenih izdelkov za vsakdanjo rabo (ribniška suha roba), ki so pred 400 leti kot prvi slovenski izdelki dobili dovoljenje za prodajo v tujini. Vhod paviljona je spuščen v zemljo in v celoti obkrožen z vodo, s čimer bo obisk v njem prijeten in osvežujoč.

				Foto: Spirit Slovenija			Foto: Spirit Slovenija

Paviljon je zasnovan kot pametno okolje, ki bo obiskovalcem omogočal virtualni obisk in izkušnjo prihodnosti z uporabo naprednih digitalnih rešitev. Notranjost objekta je opremljena z napredno zasnovanimi LCD površinami na stenah, stropu in tleh prostorov, ki bodo omogočale impresivne predstavitve slovenskih zgodb in presežkov. S svetlobnim utripanjem v ritmu bitja srca pa paviljon obiskovalce nagovarja že od daleč in jih vabi na čustveno spoznavanje s Slovenijo.

Slike članka
Zadnje objave
V Konkretno podpiramo spodbujanje podjetnosti med mladimi
30 mio evrov letno za športno infrastrukturo
Zaključek svetovne razstave Expo 2020 v Dubaju in s tem največje poslovne predstavitve Slovenije v vsej njeni zgodovini
Ministrica Kustec na delovnem obisku v Ormožu, Ljutomeru in Radencih
Država se mora zavzemati za enakomeren razvoj vseh slovenskih regij
Najbolj obiskano
1
Članstvo Konkretno - postani Konkretno politični partner
2
Na slovenskem paviljonu v Dubaju poslovni forum Slovenske logistike
3
Dnevi slovenske logistike na Expu 2020
4
Zdravko Počivalšek
5
Poslovni forum jugovzhodne Slovenije na slovenskem paviljonu v Dubaju
Ne zamujajte, naročite se na Konkretno
Da boste vedno vedeli kje in kaj se Konkretno dogaja