Podpisan Memorandum o soglasju glede sheme financiranja študija na College of Europe
Galerija slik
Video
Zdaj se predvaja
konkretno
Izberi seznam predvajanja:
Načrtuje se, da bi v letu 2022 zagotovili do 3 polne šolnine, vsako v vrednosti do 26.000 EUR

Ministrica za izobraževanje, znanost in šport prof. dr. Simona Kustec in rektorica univerze College of Europe Federica Mogherini sta podpisali Memoranduma o soglasju glede sheme financiranja študija na College of Europe (kampus Brugge in Natolin kampus) za slovenske državljane. Načrtuje se, da bi v letu 2022 zagotovili do 3 polne šolnine, vsako v vrednosti do 26.000 EUR, kar vključuje pokritje šolnine, prehrane in nastanitve, pa tudi študijskih ekskurzij. 

College of Europe je izobraževalna institucija, ki ponuja enoletne specializirane podiplomske programe s področja ekonomije EU, integracijskih procesov, evropskega prava, politike in upravljanja ter mednarodnih odnosov in diplomacije EU. Republika Slovenija prepoznava potrebo po dodatno in specialistično izobraženih kadrih na področju EU zadev, zato je ponovno vzpostavila sistem, ki je bil uveden v študijskem letu 2003/2004, ukinjen pa leta 2011, in bo znova zagotovila financiranje polne šolnine za študij. 

Slovenija je bila edina članica EU, ki zadnjih 10 let ni imela svojih kandidatov na tem študiju, kjer vsako leto študira skoraj 500 kandidatov iz približno 50 držav. Ministrica prof. dr. Simona Kustec je ob podpisu memoranduma poudarila, da ta zaznamuje novo obdobje, ko se bodo študentkam in študentom na College of Europe pridružili tudi predstavniki študentov iz Slovenije. 

Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport bo vsako leto objavilo razpis za financiranje izobraževanja na College of Europe, in sicer za kandidate, ki so že sprejeti na College of Europe in imajo zaključeno najmanj drugo stopnjo visokošolskega študija. Vsebina oziroma prioritete razpisa se bodo predhodno uskladile z Ministrstvom za javno upravo ter Ministrstvom za zunanje zadeve. 

V skladu z Memorandumom bo ministrstvo imenovalo člane slovenskega dela skupne komisije za izbor financiranih kandidatov, ki jo bodo sestavljali: en predstavnik Vlade, en slovenski univerzitetni profesor ali slovenski strokovnjak s področja evropskih zadev ter en nekdanji študent/alumni. O članih izbirne komisije odločata College in Slovenija skupaj. College of Europe bo imenoval enega člana skupne komisije na ravni direktorja, profesorja ali asistenta. 

Prijava na študij v študijskem letu 2022/2023 

Vsi kandidati za vpis morajo imeti ustrezno univerzitetno izobrazbo. Kandidati morajo vložiti uradno prošnjo za sprejem, ki je sestavljena iz spletne prijave. Vloge z vsemi zahtevanimi dokazili je treba predložiti do roka za oddajo prijave, to je 19. januar 2022. Vsi prosilci, vključno s študenti, ki ne zaprosijo za šolnino, morajo v prijavnem obrazcu navesti svojo izbirno komisijo (glede na državljanstvo). 


Spletna prijava za študijsko leto 2022-2023 je odprta do 19. januarja 2022: https://www.coleurope.eu/#apply 

Slike članka
Zadnje objave
V Konkretno podpiramo spodbujanje podjetnosti med mladimi
30 mio evrov letno za športno infrastrukturo
Zaključek svetovne razstave Expo 2020 v Dubaju in s tem največje poslovne predstavitve Slovenije v vsej njeni zgodovini
Ministrica Kustec na delovnem obisku v Ormožu, Ljutomeru in Radencih
Država se mora zavzemati za enakomeren razvoj vseh slovenskih regij
Najbolj obiskano
1
Vzpostavljena podpora socialnim podjetjem
2
Na slovenskem paviljonu v Dubaju poslovni forum Slovenske logistike
3
Sprejem slovenskega kolesarskega zvezdnika in zmagovalca dirke po Združenih arabskih emiratih Tadeja Pogačarja
4
Država se mora zavzemati za enakomeren razvoj vseh slovenskih regij
5
Članstvo Konkretno - postani Konkretno politični partner
Ne zamujajte, naročite se na Konkretno
Da boste vedno vedeli kje in kaj se Konkretno dogaja