Minister in predsednik Konkretno, Zdravko Počivalšek v Posavju
Galerija slik
Video
Zdaj se predvaja
konkretno
Izberi seznam predvajanja:
Skupaj z župani, gospodarstveniki in nosilci Dogovora za razvoj posavske regije

Minister in predsednik stranke Konkretno Zdravko Počivalšek se je minuli torek in sredo v okviru vladnega obiska posavske regije srečal z številnimi gospodarstveniki in drugimi nosilci razvoja v regiji. Svoj obisk je na predhodnici vladnega obiska začel v torek, kjer si je ogledal podjetje Narayan, na omizju s podjetniki je predstavil NOO (Načrt za okrevanje in odpornost).

V sredo je obisk začel na delovnem posveta vlade na Gradu Brežice. Obiskal je podjetje MARSI Group d. o. o., na Blanci je obiskal podjetje Plastoform Blanca d. o. o. – tam pa se je srečal še s skupino podjetij iz Sevnice (Siliko, Tanin Sevnica, Stilles Sevnica, Kopitarna Sevnica, Preis Sevnica in Inplet pletiva Dolnje Brezovo). Skupaj z Državnim sekretarjem na MGRT g. Marjanom Dolinškom sta se srečala z županom občine Bistrica ob Sotli g. Debelakom. Delovni obisk Vlade RS pa je sklenil na srečanju Vlade Republike Slovenije z župani, gospodarstveniki in drugimi nosilci razvoja v regiji.

POLEG ENERGETIKE SO V REGIJI ZASTOPANE VSE NAJPOMEMBNEJŠE INDUSTRIJSKE PANOGE, ŠIROKA PALETA PAPIRNE, KOVINSKE, TEKSTILNE, LESNE IN ŽIVILSKE PONUDBE.

Z več kot 75.000 prebivalci in površino 968 km2 regija Posavje predstavlja 3,6 % prebivalstva in 4,8 % površine Slovenije. Po indeksu razvojne ogroženosti je na šestem mestu, torej je po razvojni ogroženosti nekje na sredini med vsemi regijami. V regiji se nahaja šest gospodarsko živahnih in kulturno zanimivih mestnih središč oziroma naselij, to so Krško, Brežice, Sevnica, Kostanjevica na Krki, Radeče in Bistrica ob Sotli. Krško je konec prejšnjega leta pridobilo status mestne občine. Energetski bazen z nuklearno elektrarno v Krškem, termoelektrarno v Brestanici in verigo hidroelektrarn na spodnji Savi zadosti več kot tretjino celotnih potreb po električni energiji v Sloveniji.

Od pomembnejših podjetij v regiji z vidika prometa in zaposlenih bi npr. lahko izpostavil Nuklearno elektrarno Krško, Terme Čatež, Vipap Videm Krško, GEN-I, Preis Sevnica, Jysk, Stilles in Kovis, če omenimo zgolj nekatere. Gospodarske družbe v regiji so zaposlovale 11.874 oseb (2,3% od vseh 509.700 zaposlenih v GD v državi). Poleg navedenega pa je v regiji delovalo še 13 zadrug in 1892 samostojnih podjetnikov.  


MGRT je v zadnjem obdobju v regiji podprl tri večje investicije, in sicer 2 investiciji podjetja TPV Automotive (projekt Tovarna prihodnosti TPV Brezina, vreden 32,5 mio EUR – subvencija v višini 6,5 mio EUR; ter projekt Tovarna prihodnosti TPV Brezina 2, vreden 31 mio EUR, subvencija v višini cca 6 mio EUR) ter investicijo podjetja Narayan (projekt Narayan poslovna enota Slovenska vas, vreden 6,3 mio, subvencija v višini 2,8 mio EUR), ki sem si jo včeraj tudi ogledal.

POSAVJE JE DEŽELA TERMALNIH VODA, OSVEŽUJOČIH REK, BUJNE ZELENE NARAVE,  VINORODNIH GRIČEV, GASTRONOMSKIH DOŽIVETIJ IN PRIJAZNIH DOMAČINOV. 

Posavje je še posebej prepoznavno po srednjeveških gradovih. Nikjer v Sloveniji ni na tako majhnem območju toliko gradov kot v Posavju, zato je MGRT z veseljem podprl projekt »Sedem veličastnih«, ki združuje obisk sedmih posavskih gradov v idealen enodnevni izlet. Vseh šest posavskih občin je združenih v vodilno destinacijo Čatež in Posavje, ki je v letu 2020 ustvarila 412.588 nočitev (4,48% vseh nočitev Slovenije). Najpomembnejši turistični ponudnik v regiji so Terme Čatež, ki poleg hotelov in Termalne riviere ponuja tudi avtokamp, grad Mokrice z butično nastanitvijo ter apartmajsko naselje. So pa ublažitvi padca zelo pomagali turistični boni, saj je občina Brežice med top 10 občinami po številu koriščenja bonov. Konec 2021 je bilo v Brežicah porabljenih za preko 13 mio EUR bonov (v celotni regiji pa 13,8 mio EUR). Za primerjavo – v celotni osrednjeslovenski regiji je bil npr. porabljenih samo nekaj čez 10 mio EUR bonov.

Z županom občine Bistrica ob Sotli Franjem Debelakom, ravnateljem tamkajšnje OŠ Bogomir Marčinkovič in DS na MGRT Marjan Dolinšek, smo si ogledali planirano investicijo za izgradnjo televodnice in garažne hiše OŠ Bistrica ob Sotli. Na MGRT ocenjujemo, da da je projekt primeren za umestitev v Dogovor za razvoj regije (V nadaljevanju DRR) v obdobju 2021 do 2027. 


PROJEKTI IZ DOGOVORA ZA RAZVOJ REGIJE


V Dogovor za razvoj posavske regije je skupaj vključenih 13 projektov, katerih skupna vrednost znaša 38,1 mio EUR, od tega sofinanciranje (EU+SLO del) 23,8 mio EUR:

  • 2 projekta v okviru PN 3.1 (poslovno-ekonomska infrastruktura) v skupni vrednosti 1,9 mio EUR, od tega sof. (EU+SLO) 1,5 mio EUR; 
  • 4 projekti v okviru PN 4.4 (kolesarske povezave) v skupni vrednosti 13,4 mio EUR, od tega sof. (EU+SLO) 8,2 mio EUR, 
  • 1 projekt v okviru PN 5.1 (protipoplavni ukrepi) v skupni vrednosti 6,7 mio EUR, od tega sof. (EU+SLO) 2,3 mio EUR; 
  • 4 projekti v okviru PN 6.1 (okoljska infrastruktura) v skupni vrednosti 13,1 mio EUR, od tega sof. (EU+SLO) 9,3 mio EUR;
  • 1 projekt v okviru PN 9.3 (vlaganja v zdravstveno in socialno infrastrukturo) v skupni vrednosti 0,9 mio EUR, od tega sof. (EU+SLO) 0,4 mio EUR; 
  • 1 projekt v okviru PN 10.1 (krepitev enake dostopnosti vseživljenjskega učenja) v skupni vrednosti 2,2 mio EUR, od tega sof. (EU+SLO) 2,2 mio EUR; 

SOFINANCIRANJE PROJEKTOV NA PODLAGI ZAKONA O FINANCIRANJU OBČIN


Sofinanciranje projektov na podlagi Zakona o financiranju občin (ZFO): število projektov, skupna vrednost projektov, sofinanciranje po ZFO: 

  • S 1.1. 2021 je v veljavo stopil Zakon o finančni razbremenitvi občin (ZFRO), kateri je prinesel spremembe tudi v Zakon o financiranju občin (ZFO). Do sedaj so občine po izračunani povprečnini bile upravičene do določenega zneska tako povratnih, kot nepovratnih sredstev, s katerimi so lahko sofinancirale lokalno infrastrukturo v javnem interesu na podlagi odobrenih vlog ter podpisanih pogodb.
  • Z uveljavitvijo ZFRO občine niso več dolžne vlagati vloge za sofinanciranje projektov na MGRT ampak jim izračunan znesek (od povprečnine) po dvanajstinah (kot tekoči transfer) nakaže Ministrstvo za finance.
  • Skupna vrednost projektov je znašala 50.744.180,18 EUR.
  • Sofinanciranih je bilo 88 projektov v višini 17.540.698,33 EUR (9.113.215,18 EUR nepovratnih in 8.427.483,15 EUR povratnih) sredstev.
Slike članka
Zadnje objave
V Konkretno podpiramo spodbujanje podjetnosti med mladimi
30 mio evrov letno za športno infrastrukturo
Zaključek svetovne razstave Expo 2020 v Dubaju in s tem največje poslovne predstavitve Slovenije v vsej njeni zgodovini
Ministrica Kustec na delovnem obisku v Ormožu, Ljutomeru in Radencih
Država se mora zavzemati za enakomeren razvoj vseh slovenskih regij
Najbolj obiskano
1
V okviru treh razpisov gospodarstvu na voljo skoraj 135 milijonov evrov svežega denarja
2
Na slovenskem paviljonu poslovni forum "Green Star"
3
Dnevi slovenske logistike na Expu 2020
4
Alojz Kovšca
5
Zdravko Počivalšek: ''Paviljon v Dubaju ostaja kot osrednji predstavitveni prostor slovenskih dosežkov in gospodarstva.''
Ne zamujajte, naročite se na Konkretno
Da boste vedno vedeli kje in kaj se Konkretno dogaja