Zdravko Počivalšek: ''Paviljon v Dubaju ostaja kot osrednji predstavitveni prostor slovenskih dosežkov in gospodarstva.''
Galerija slik
Video
Zdaj se predvaja
konkretno
Izberi seznam predvajanja:
Slovenski paviljon na EXPO v Dubaju bi lahko postal dom slovenskega gospodarstva v Združenih arabskih emiratih.

Minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek se je te dni mudil na delovnem obisku v Dubaju, kjer je potekal slovenski nacionalni dan. Nastop na svetovni razstavi Expo v Dubaju predstavlja največjo organizirano gospodarsko predstavitev Slovenije v 30 letih. Minister Počivalšek je ob tej priložnosti napovedal, da si bo prizadeval, da bi paviljon, ki je sicer eden bolj prepoznavnih na svetovni razstavi, postane dom slovenskega gospodarstva na Bližnjem Vzhodu.


Minister Zdravko Počivalšek je ob tej priložnosti izpostavil pomen slovenske predstavitve na svetovni razstavi EXPO v Dubaju: 

Ko smo se pripravljali na EXPO, smo imeli pred očmi dva cilja: večanje gospodarske menjave in turističnega potenciala Slovenije. Sedaj smo si zadali dodaten cilj, da trdneje povežemo skupnost Slovencev, ki živijo in delajo v Združenih arabski emiratih (ZAE).« Ob tem je minister napovedal, da si bo prizadeval, da bo »Slovenski paviljon ostal v Dubaju. Prilagodili ga bomo potrebam slovenskih podjetij, da bo postal dom slovenskega gospodarstva in ponujal priložnosti za promocijo naših podjetij na vzhodnih perspektivnih trgih sveta.


Včeraj je na slovenskem paviljonu potekal tudi nacionalni dan. V govoru na osrednjem dogodku je minister Počivalšek poudaril, da je Slovenija sicer mlada in majhna država v globalnem smislu, vendar prihodnost sloni na tistih državah, ki imajo znanje in so sposobne hitrega prilagajanja.

Pri tem imajo prednost manjše države, kot sta Slovenija in Združeni arabski emirati. V 30 letih obstoja je Slovenija prišla v vrh držav na pomembnih globalnih lestvicah kakovosti in varnosti življenja. Postali smo zanesljiv gospodarski partner na številnih trgih,« je dejal minister ter izpostavil, da je »Slovenija prva zelena turistična destinacija na svetu in ena izmed 10 držav, ki jo priporočajo najbolj ugledni svetovni turistični mediji.

Slovenski gospodarski minister Počivalšek se je srečal tudi z ministrom za gospodarstvo ZAE Al Abdulla Bin Touq Al Marrijem in ministrico za napredne tehnologije Saro Bint Yousif Al Amiri. Minister Počivalšek se je z obema sogovornikoma pogovarjal o priložnostih povečanja gospodarskega sodelovanja med državama. Priložnosti za sodelovanje obstajajo predvsem v segmentih visokih tehnologij, zelenih tehnologij in varovanja okolja, e-mobilnosti, digitalizacije in umetne inteligence, vesoljske in zdravstvenih tehnologij ter storitev, logistike in živilsko-predelovalne industrije.
ZAE predstavljajo drugo najpomembnejšo gospodarsko parternico med zalivskimi državami, takoj za Savdsko Arabijo. Trgovinska menjava med Slovenijo in ZAE je leta 2020 znašala 124 milijonov evrov (+ 4,4 % več kot leto pred tem), pri čemer je izvoz znašal dobrih 95,6 milijonov evrov (+6,1 %) ter uvoz 28,4 milijonov evrov (-1,1 %). Na trg ZAE izvaža trenutno 188 slovenskih podjetij. Slovenska podjetja so imela v ZAE leta 2020 1,1 milijon evrov naložb, medtem ko je bilo v Sloveniji 62 milijonov evrov naložb podjetij iz ZAE. Trenutno so na trgu ZAE prisotna štiri slovenska podjetja, medtem ko je v Sloveniji 60 gospodarskih družb s kapitalom iz ZAE.


ZAE že dlje časa veljajo za poslovni in finančni center Zaliva, postajajo pa tudi eden glavnih svetovnih igralcev na področjih logistike in vrhunskih tehnologij. ZAE se ponašajo z ugodnim in prijaznim poslovnim okoljem, v svetovnem merilu z nizkimi operativnimi stroški poslovanja, močnimi trgovskimi povezavami z Azijo in Afriko, številnimi prostotrgovinskimi conami za celo paleto poslovnih dejavnosti, od industrije, logistike, medijev, informacijsko-komunikacijskih tehnologij, finančnih storitev, letalske industrije, izobraževanja, različnih dobrin in humanitarnih dejavnosti.

Več o predstavitvi Slovenije na svetovni razstavi


Cilj nastopa Slovenija na Expu je predstaviti se kot zelena in varna turistična destinacija in vzpostaviti pogoje za sistematično in okrepljeno gospodarsko prisotnost v državi gostiteljici in regiji nasploh.
V poslovnem programu sodeluje okoli 400 podjetij kot stalni razstavljalci ali v okviru poslovnih delegacij. Slovenija je doslej na paviljonu gostila že cca 150 dogodkov, do konca Expa načrtuje še dodatnih vsaj 230 dogodkov. Slovenski paviljon je v prvi polovici Expa obiskalo več kot 400.000 obiskovalcev.

Številna podjetja so prav zaradi predstavitve na EXPU že sklenila nove posle. Na primer, slovenski paviljon se ponaša z največjo živo zeleno fasado v Dubaju. V njej je vsajenih kar 45.000 rastlin, ki so bile vzgojene v rastlinjakih v okolici Dubaja in prilagojene lokalnemu podnebju. Steno napaja in jo s hranili oskrbuje računalniško voden sistem, ki ga je zasnovalo in postavilo slovensko podjetje. Slednje načrtuje postavitev še večjih zelenih sten v ZAE in vzpostavitev stalne prisotnosti v Dubaju. Eno od slovenskih podjetij je v začetku decembra predstavilo inovativno tehnologijo čiščenja in brušenja z nanodelci, ki je na osnovi te predstavitve na Expu že sklenilo prve posle. Drugo slovensko podjetje je predstavilo tudi prve izdelke iz “nič-ogljičnega” stekla na svetu, kar mu je tudi prineslo prve posle. Mestna občina Maribor je na osnovi predstavitve na poslovnem forumu na Expu sklenila dogovor o sodelovanju z vodilno malezijsko državno družbo na področju za zelene tehnologije in podnebne spremembe.

Vir: MGRT

Slike članka
Zadnje objave
V Konkretno podpiramo spodbujanje podjetnosti med mladimi
30 mio evrov letno za športno infrastrukturo
Zaključek svetovne razstave Expo 2020 v Dubaju in s tem največje poslovne predstavitve Slovenije v vsej njeni zgodovini
Ministrica Kustec na delovnem obisku v Ormožu, Ljutomeru in Radencih
Država se mora zavzemati za enakomeren razvoj vseh slovenskih regij
Najbolj obiskano
1
Članstvo Konkretno - postani Konkretno politični partner
2
Zaključek svetovne razstave Expo 2020 v Dubaju in s tem največje poslovne predstavitve Slovenije v vsej njeni zgodovini
3
30 mio evrov letno za športno infrastrukturo
4
Pod streho tudi Zakon o vesoljskih dejavnostih
5
Vzpostavljena podpora socialnim podjetjem
Ne zamujajte, naročite se na Konkretno
Da boste vedno vedeli kje in kaj se Konkretno dogaja