Preko virtualnega okenca upravnih enot do določenih storitev e-uprave
Galerija slik
Video
Zdaj se predvaja
konkretno
Izberi seznam predvajanja:
Virtualno okence upravnih enot omogoča varno in hitro urejanje storitev na spletu.

Na Ministrstvu za javno upravo so začeli s poskusnim vpeljevanjem storitve Virtualno okence upravnih enot, ki v tem trenutku med drugim omogoča pridobitev potrdila o začasnem in stalnem bivališču ter o veljavnosti vozniškega dovoljenja. Do storitve lahko vse državljanke in državljani dostopajo preko računalnika, tablice ali pametnega telefona.


Storitev, ki je še v poskusni fazi, je rezultat skupnega projekta Ministrstva za javno upravo in Službe Vlade Republike Slovenije za digitalno preobrazbo. Strankam oziroma uporabnikom omogoča, da opravijo storitev na daljavo, kljub temu pa so v neposredni komunikaciji z zaposleno uslužbenko ali uslužbencem državnega organa.
Minister za javno upravo Boštjan Koritnik je na skupni novinarski konferenci, na kateri sta projekt predstavila skupaj z ministrom za digitalno preobrazbo Markom Borisom Andrijaničem, izpostavil:

V javni upravi si želimo s konkretnimi projekti približati storitve svojim strankam. S tem namenom uvajamo sodobne digitalne rešitve, ki so prilagojene potrebam državljank in državljanov. Virtualno okence upravnih enot omogoča varno in hitro urejanje storitev na spletu. Vsem, ki bodo zadeve urejali prek virtualnega okenca, namreč ne bo več treba fizično obiskati državnega organa temveč bodo lahko storitve opravili od doma. Podobno deluje portal eUprava, ob tem pa virtualno okence omogoča še neposredno komunikacijo z uslužbencem  v organu na daljavo in v realnem času, kar pomeni, da iz prve roke stranke dobijo vse potrebne informacije. Na ta način se resnično približamo izvedbi storitve kot smo jo navajeni v živo na upravnih enotah.


Poskusni projekt Virtualno okence upravnih enot se je začel novembra 2021. Poskusno sta ga začeli izvajati upravni enoti Domžale in Ljutomer, ki sta do današnjega dne uspešno izvedli skupaj 24 obravnav strank.
 
V tem trenutku je mogoče preko Virtualnega okenca upravnih enot pridobiti splošne informacije, potrdila iz uradnih evidenc in opraviti poizvedbe glede specifičnega postopka, ki ga za stranko vodi upravna enota. Po koncu poskusnega delovanja virtualnega okenca upravnih enot je v načrtu širitev te možnosti tudi na področje pridobivanja osebnih dokumentov, za kar pa je predhodno potrebna tudi ustrezna zakonska ureditev. Prav tako pa je v načrtu širitev na druge organe javne uprave.

 
Vir: MJU
 

Slike članka
Zadnje objave
V Konkretno podpiramo spodbujanje podjetnosti med mladimi
30 mio evrov letno za športno infrastrukturo
Zaključek svetovne razstave Expo 2020 v Dubaju in s tem največje poslovne predstavitve Slovenije v vsej njeni zgodovini
Ministrica Kustec na delovnem obisku v Ormožu, Ljutomeru in Radencih
Država se mora zavzemati za enakomeren razvoj vseh slovenskih regij
Najbolj obiskano
1
Dnevi slovenske logistike na Expu 2020
2
Gospodarski minister Počivalšek: »Strategija, da vlagamo v ljudi in podjetja je pravilna«
3
Na slovenskem paviljonu v Dubaju poslovni forum Slovenske logistike
4
Članstvo Konkretno - postani Konkretno politični partner
5
Na slovenskem paviljonu v Dubaju poslovni forum na temo kmetijstva in prehrane
Ne zamujajte, naročite se na Konkretno
Da boste vedno vedeli kje in kaj se Konkretno dogaja