Razširja se krog upravičencev v gospodarstvu do pomoči zaradi visokih cen energentov
Galerija slik
Video
Zdaj se predvaja
konkretno
Izberi seznam predvajanja:
70 milijonov evrov, po okvirnih izračunih pa bo do pomoči upravičenih nekaj manj kot 40.500 fizičnih in pravnih oseb

Vlada Republike Slovenije je spremenila besedilo predloga Zakona o ukrepih za omilitev posledic dviga cen energentov v gospodarstvu in kmetijstvu, ki ga je konec januarja predstavila javnosti. V skladu z novim predlogom bi bilo do državne pomoči upravičenih 30.000 subjektov več.
 
Besedilo predloga zakona je prilagojeno  v skladu s pripombami Zakonodajno pravne službe Državnega zbora in stališča Evropske komisije. Spremembe so tako tudi v skladu s pozivi, ki so jih prejeli s strani gospodarstva.


Do pomoči zaradi visokih cen energentov bi bile v skladu z vladnim predlogom zakona upravičene fizične in pravne osebe, ki so bile ustanovljene najkasneje 1. decembra 2021 in so se jim stroški energije v letu 2022 v primerjavi z lanskim letom povišali za 40 %. Pri tem ni več potrebno, da osebe zaposlujejo vsaj pet zaposlenih, in da imajo stroške energije v letu 2019 vsaj v višini 10.000 evrov. Prvotno so pogojevali upravičenost do pomoči tudi s 5 % deležem stroškov za energijo v strukturi vseh poslovnih odhodkov, kar so v amandmiranem predlogu zakona umaknili.
 
S temi popravki je dostop do pomoči omogočen vsem poslovnim subjektom, ki so prizadeti zaradi dviga cen energentov, ukrep pa se spreminja v splošni ukrep brez elementov državnih pomoči. Zanj se namenja 70 milijonov evrov, po okvirnih izračunih pa bo do pomoči upravičenih nekaj manj kot 40.500 fizičnih in pravnih oseb, torej 30.000 subjektov več kot prvotno načrtovano.
 
Upravičenci bodo morali Finančni upravi Republike Slovenije do 15. aprila 2022 predložiti izjave, v katerih bodo zapisali dejanske podatke, z izjemo podatka glede ocene povečanja stroškov energije v 2022 glede na 2021, ki je ocenjena vrednosti. Pomoč bo upravičencem izplačana v enkratnem znesku do 5. maja 2022, naknadno pa bo v letu 2023 upravičenost do prejete pomoči ugotavljala Finančna uprava Republike Slovenije, in sicer po objavi letnih poročil za leto 2022.
 

Slike članka
Zadnje objave
V Konkretno podpiramo spodbujanje podjetnosti med mladimi
30 mio evrov letno za športno infrastrukturo
Zaključek svetovne razstave Expo 2020 v Dubaju in s tem največje poslovne predstavitve Slovenije v vsej njeni zgodovini
Ministrica Kustec na delovnem obisku v Ormožu, Ljutomeru in Radencih
Država se mora zavzemati za enakomeren razvoj vseh slovenskih regij
Najbolj obiskano
1
Vzpostavljena podpora socialnim podjetjem
2
Na slovenskem paviljonu v Dubaju poslovni forum Slovenske logistike
3
Sprejem slovenskega kolesarskega zvezdnika in zmagovalca dirke po Združenih arabskih emiratih Tadeja Pogačarja
4
Država se mora zavzemati za enakomeren razvoj vseh slovenskih regij
5
Članstvo Konkretno - postani Konkretno politični partner
Ne zamujajte, naročite se na Konkretno
Da boste vedno vedeli kje in kaj se Konkretno dogaja