Dvig povprečnin ter finančna in administrativna razbremenitev sta omogočili konkretno povečanje sredstev slovenskim občinam
Galerija slik
Video
Zdaj se predvaja
konkretno
Izberi seznam predvajanja:
Obisk Vlade RS

Vlada Republike Slovenije se je danes mudila na delovnem obisku v Osrednjeslovenski statistični regiji, v njenem severnem delu, kamor spada 11 občin, in sicer Kamnik, Komenda, Vodice, Medvode, Mengeš, Trzin, Domžale, Dol pri Ljubljani, Moravče, Lukovica in Ljubljana.
 
Minister za javno upravo Boštjan Koritnik se je dopoldan udeležil delovnega posveta Vlade Republike Slovenije, državni sekretar Boštjan Jambrovič pa se je v tem času v Komendi srečal z županom Stanislavom Poglajnom in v Lukovici z županjo Olgo Vrankar.

Obisk regije sta minister in državni sekretar nadaljevala v Beričevem, kjer sta se srečala s predstavniki nevladnih organizacij. Sogovorniki so jima na srečanju predstavili delovanje in vizijo regionalnega stičišča nevladnih organizacij, ki v osrednjeslovenski regiji pokriva 25 občin. Na srečanju so sodelovali tudi predstavniki Društva Sinica, Kmetskega doma & KUD Jurija Fleischmana, Zveze Slovenske podeželske mladine, Regionalnega združenja turističnih vodnikov ARGOS in Društva Šola zdravja. Kot so izpostavili, so se v času epidemije, ko se je javno življenje ustavilo, soočali z velikimi izzivi, kar je pomenilo, da so svoje delovanje prilagodili novim okoliščinam, pri tem pa zaznali pomanjkanje digitalnih znanj in orodij tako na strani samih organizacij kot tudi članov. Na stičišču so zato organizacijam nudili usposabljanja za izvajalce t. i. zoom srečanj, tehnično pomoč pri izvajanju aktivnosti, logistično in pravno pomoč ter podobno.

Minister Koritnik je po srečanju z nevladnimi organizacijami v izjavi za medije izpostavil njihovo pomembno in neprecenljivo vlogo v družbi: »Nevladne organizacije so se sposobne hitro odzvati na spremembe in potrebe okolja, zato lahko hitro in konkretno pomagajo pri družbenem razvoju, kakovosti življenja in socialni varnosti. Na Ministrstvu za javno upravo se tega zavedamo in bomo nevladnim organizacijam še naprej pomagali s finančnimi spodbudami za njihov razvoj in profesionalizacijo. Pri tem pa je ključnega pomena tudi sodelovanje občin in upravnih enot z nevladnimi organizacijami. Ne morem pa mimo aktualnega dogajanja, saj prav ob spremljanju dogodkov v svetu vidimo, kako so te organizacije nepogrešljivi del družbe. So tiste, ki spodbujajo lokalno okolje, da pomaga, predvsem pa same na terenu dan in noč sodelujejo in nesebično pomagajo tudi v trenutni humanitarni krizi, ki se dogaja zaradi vojne v Ukrajini.«
 
V nadaljevanju je minister Koritnik ocenil tudi sodelovanje z občinami osrednjeslovenske regije. Dejal je, da je njihovo sodelovanje zelo dobro: »Ministrstvo za javno upravo tudi v Osrednjeslovenski statistični regiji z vrsto ukrepov državljanom zagotavlja dostopnejše storitve ter izboljšuje prostorske pogoje za zaposlene in stranke. Občinam smo v tem mandatu z dvigom povprečnin ter finančno in administrativno razbremenitvijo omogočili konkretno povečanje sredstev, s katerimi bodo lahko izboljšale kakovost bivanja občankam in občanom. Država sofinancira tudi delovanje skupnih občinskih uprav z namenom, da bi se občine pri opravljanju nekaterih skupnih nalog povezovale in s tem optimizirale svoje poslovanje s kadrovskega, finančnega in organizacijskega vidika.«
 
Minister Koritnik in državni sekretar Jambrovič sta se popoldan srečala tudi z načelnikom Upravne enote Domžale Markom Grujičićem, načelnikom Upravne enote Kamnik Mihaelom Novakom in načelnikom ljubljanske upravne enote mag. Bojanom Babičem, obisk sta nadaljevala v občini Mengeš ter se srečala z županom Francem Jeričem. Gre za uspešno in zelo razvojno naravnano občino, s katero ministrstvo zelo dobro sodeluje.
 
Regijski obisk se je zaključil na javni tribuni o razvoju Osrednjeslovenske statistične regije, ki sta se jo udeležila tako minister Koritnik kot tudi državni sekretar Jambrovič. Predstavniki vlade Republike Slovenije so z župani, gospodarstveniki in drugimi nosilca razvoj v regiji razpravljali o potencialih in možnostih za nadaljnji razvoj regije.

Slike članka
Zadnje objave
V Konkretno podpiramo spodbujanje podjetnosti med mladimi
30 mio evrov letno za športno infrastrukturo
Zaključek svetovne razstave Expo 2020 v Dubaju in s tem največje poslovne predstavitve Slovenije v vsej njeni zgodovini
Ministrica Kustec na delovnem obisku v Ormožu, Ljutomeru in Radencih
Država se mora zavzemati za enakomeren razvoj vseh slovenskih regij
Najbolj obiskano
1
30 mio evrov letno za športno infrastrukturo
2
Dnevi slovenske logistike na Expu 2020
3
Na slovenskem paviljonu v Dubaju poslovni forum Slovenske logistike
4
Zdravko Počivalšek
5
Gospodarski minister Počivalšek: »Strategija, da vlagamo v ljudi in podjetja je pravilna«
Ne zamujajte, naročite se na Konkretno
Da boste vedno vedeli kje in kaj se Konkretno dogaja