Poslanci sprejeli zakon o spodbujanju digitalne vključenosti
Galerija slik
Video
Zdaj se predvaja
konkretno.novice
Izberi seznam predvajanja:

Poslanci so na izredni seji sprejeli zakon o spodbujanju digitalne vključenosti, ki je pripravljen z namenom povečanja digitalne razvitosti gospodarstva in celotne družbe. Zakon med drugimi prinaša digitalne bone v vrednosti 150 evrov, ki jih bodo letos prejeli dijaki, študenti in učenci zadnjega triletja osnovne šole, za nakup računalniške opreme.

Digitalna vključenost prebivalstva je predpogoj družbenega razvoja, ki ga omogoča digitalna preobrazba gospodarstva, javne uprave in širšega javnega sektorja ter družbe v celoti.
 
Prioritetni cilji zakona so med drugimi poskrbeti za krepitev zavesti o prednostih uporabe digitalnih orodij za življenje, spodbujanje zanimanja za naravoslovna in tehniška znanja še posebej na področju digitalnih tehnologij, krepitev razumevanja o digitalnih tehnologijah in njihovi odgovorni ter varni uporabi, povečanje števila zaposlenih z digitalnimi kompetencami, dvig podjetnosti v povezavi z digitalnimi kompetencami in razvoj podjetništva, temelječega na digitalnih kompetencah, dvig usposobljenosti za uporabo digitalnih kompetenc višjih ravni zahtevnosti ter povečanje zanimanja za srednješolske, višješolske in visokošolske programe, ki vključujejo strokovne digitalne kompetence in zmanjševanje razlik med spoloma na tem področju.
 
Strategija Digitalna Slovenija 2020 namreč ugotavlja, da je eden največjih primanjkljajev v Sloveniji prav področje usposobljenosti prebivalstva za vključitev v informacijsko družbo.
Le z odpravo ugotovljenih vrzeli pri digitalnih znanjih, spretnostih, številu in usposobljenosti strokovnjakov za informacijsko komunikacijske tehnologije in povezljivosti bo mogoče zagotoviti, da bodo vsem državljanom v polnosti dostopne storitve, ki jih omogočajo digitalne tehnologije, in da postanejo sooblikovalci razvoja digitalne družbe.
 
Predlog zakona bo tako preko subvencij za dvig digitalnih kompetenc, promocije digitalnih kompetenc in spodbude za nakup računalniške opreme v obliki digitalnih bonov poskrbel, da bosta digitalna izključenost in neenakost postali stvar preteklosti.
 
Posebej nas veseli, da je bil kot rezultat našega vztrajanja pri tej vsebini vložen tudi amandma koalicije, ki med upravičence digitalnega bona za nakup računalniške opreme v letu 2022, vključuje tudi zadnjo triado osnovnošolskih otrok.
 
 

Slike članka
Zadnje objave
V Konkretno podpiramo spodbujanje podjetnosti med mladimi
30 mio evrov letno za športno infrastrukturo
Ministrica Kustec na delovnem obisku v Ormožu, Ljutomeru in Radencih
Država se mora zavzemati za enakomeren razvoj vseh slovenskih regij
Vzpostavljena podpora socialnim podjetjem
Najbolj obiskano
1
30 mio evrov letno za športno infrastrukturo
2
Zdravko Počivalšek: ''Paviljon v Dubaju ostaja kot osrednji predstavitveni prostor slovenskih dosežkov in gospodarstva.''
3
Pod streho tudi Zakon o vesoljskih dejavnostih
4
V okviru treh razpisov gospodarstvu na voljo skoraj 135 milijonov evrov svežega denarja
5
Država se mora zavzemati za enakomeren razvoj vseh slovenskih regij
Ne zamujajte, naročite se na Konkretno
Da boste vedno vedeli kje in kaj se Konkretno dogaja